+381/ 021 457-023 •

Lovačko Udruženje

"LD SRNDAĆ u Bačkoj Topoli"Bačka Topola

Osnovne informacije o udruženju


Predsednik:  Lung Laslo

Sekretar:  Gebleš Bela

Broj društava u udruženju:  0

Ukupno lovaca u udruženju:  0
Adresa:   Salaš 246, 24300 Bačka Topola

Bačka Topola
Telefon:  +381 24 715457
  e-mail:  srndac@stcable.net

Kratki istorijat Udruženja „Lovačko društvo SRNDAĆ u Bačkoj Topoli“

Udruženje „Lovačko društvo SRNDAĆ u Bačkoj Topoli“ piše svoju istoriju od 1890. godine, pošto na osnovu pronađenih pisanih dokumenata u arhivima, ustanovljeno je da je organizovan lov u Bačkoj Topoli počeo te godine, s toga može se smatrati da je to pravi datum začetka sadašnjeg udruženja.
1907. godine postojeće društvo lovaca, 29 iz Bačke Topole, 5 iz Bajše i 1 iz Pačira, osnovali su lovačko društvo pod imenom: „Bačkotopolsko sresko lovačko društvo”.
1925/1926. lovne godine, „Bačkotopolsko sresko lovačko društvo” učlanjuje se u Lovački savez Vojvodine, čiji je član do današnjeg dana. Do drugog svetskog rata lov se obavljao na osnovu zakona iz 1883. godine.
Posle II svetskog rata lovišta postaju društvena svojina i lovačka društva postaju društvene organizacije koje dobijaju lovišta na gazdovanje od Opštine.
1946. godine topolski lovci osnuju svoju lovačku organizaciju, koja funkcioniše u okviru Opštinskog lovačkog saveza, Lovačkog saveza Vojvodine, Lovačkog saveza Srbije i Lovačkog saveza Jugoslavije pod imenom „Lovačko društvo Bačka Topola”.
Aprila meseca 1965. godine, po izlasku Osnovnog zakona o lovstvu, menja se ime u Udruženje lovaca „Srndać” Bačka Topola.
Lovište, koje je obuhvatilo teritoriju K.O. Bačka Topola i deo K.O. Emušić, kao i deo K.O. Mali Beograd, ustanovljeno 1968. godine, Odlukom o ustanovljavanju lovišta na teritoriji Opštine Bačka Topola, (Sl.list Opštine Bačka Topola 9/1968), a dodeljeno je Ugovorom o dodeli na gazdovanje lovišta Lovačkom društvu „Srndać” u Bačkoj Topoli 21.12.1972. godine.
Od 1993. godine lovište postaje državno vlasništvo a Lovačko društvo „Srndać” iz Bačke Topole nadalje funkcioniše u okviru Lovačkog udruženja „Panonija” u Bačkoj Topoli sa još 7 društava iz Opštine i nadalje gazduje lovištem kojem je pristupilo Lovačkom udruženju „Panonija”.
25.04.2010. godine Skupština Lovačkog društva „Srndać” u Bačkoj Topoli donela je odluku da se lovačko društvo transformiše u samostalno udruženje i da se izdvoji iz Lovačkog udruženja „Panonija”.
06.02.2011. godine Skupština Lovačkog društva „Srndać” u Bačkoj Topoli donela je statut novog udruženja pod imenom „Lovačko društvo SRNDAĆ u Bačkoj Topoli”.
05.03.2011. godine Skupština Lovačkog udruženja „Panonija” donosi odluku da se Udruženje „Panonija” deli na 4 samostalna udruženja i to:
- L.U. „Panonija” u Bačkoj Topoli;
- L.U. „Srndać” u Bačkoj Topoli;
- L.U. „Fazan” u Staroj Moravici;
- L.U. „Fazan” u Pačiru.
2012. godine, ustanovljenjem lovišta, završen je proces transformacije i prethodno lovište „Panonija” razdvojeno je na šest lovišta: „Panonija 1”, „Panonija 2”, „Srndać 1”, „Srndać 2”, „Stara Moravica” i „Pačir”. Lovišta „Panonija 1” i „Panonija 2” su data na gazdovanje LU ”Panonija” Bačka Topola, lovišta „Srndać 1” i „Srndać 2” su data na gazdovanje LU „Lovačko društvo Srndać u Bačkoj Topoli” Bačka Topola, lovište „Stara Moravica” je dato na gazdovanje LU „Fazan” Stara Moravica i lovište „Pačir” je dato na gazdovanje LU „Fazan” Pačir. Pošto autoput E-75 čini granicu lovnih područja, „Srdać 1” se nalazi u Severno-Bačkom lovnom području, a „Srndać2” se nalazi u Istočno-Bačkom lovnom području.

img

Lovački Domovi


Lovački domovi u udruženju se nalaze u mestima:

Lovačka društva u udruženju


Divljač u lovištu


Vesti


LD SRNDAĆ u Bačkoj Topoli