+381/ 021 457-023 •

Dopisi MUP i LSV

Lovački Savez Vojvodine 17/06/2016 VAŽNO OBAVEŠTENJE!
img

Poštovane kolege lovci,

Dana 08.06.2016. godine u 11 časova, u prostorijama Ministarstva Unutrašnjih Poslova u Beogradu obavljen je sastanak radne grupe koja je razmotrila inicijative za izmene i dopune podzakonskih akata za sprovođenje Zakona o oružju i municiji.
Sastanak je vodio g. Nemanja Bojičić (državni sekretar), sastanku je prisustvovao pomoćnik direktora policije g. Zvezdan Radojković, načelnik uprave granične policije general Božović sa svojim pomoćnikom g. Ristovićem, kao i g-đa general Zorica Kasalica – po pitanju upravnih poslova. Sastanku je takođe prisustvovao pomoćnik načelnika uprave za upravne poslove g. Miljko Simović koji je ujedno jedan od pisaca ovih Zakona.
Razmotrili smo sva pitanja koja smo na prethodnom sastanku istakli. Ovim putem na sajtu prilažemo:
1. Dopis Ministarstva Unutrašnjih Poslova povodom Inicijative za izmenu i dopunu Zakona, kao i
https://drive.google.com/open?id=0B-nYv3afFm8BMXZDT3FhakFGSWR3N2JoYVpZQk9wellZdVI0

2. Dopis Lovač kog Saveza Srbije upućen MUP-u.
https://drive.google.com/open?id=0B-nYv3afFm8BMkdZXzg2clRtOHRkQ1lZa0F1eVZJR05mRlF3

Mimo onoga što je navedeno u ovim Dopisima raspravljalo se o izmenama podzakonskih akata u vezi sa poslugom oružja – onesposobljavanje oružja, jer Direktiva EU traži da se svo trofejno oružje proizvedeno iza 1900-te godine onesposobi. Mi se ne slažemo sa tim i smatramo da treba da se uvede kategorija oružja koja ima afekcionu vrednost. Time bismo značajno doprineli očuvanju oružja koje je značajno mlađe i moglo bi ostati u punoj funkciji.

Kritikovali smo i Diskreciono pravo policije za oduzimanje oružja, koje treba da se razmotri veoma detaljno. Takođe smo kritikovali i polaganje o rukovanju oružjem gde smatramo da ležeći stav za pucanje nije primeren i gotovo nikada se ne primenjuje.

Zdravstvo – u toku je rad o izmeni:
1. Pravilnika o utvr đ ivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja,
https://drive.google.com/open?id=0B-nYv3afFm8BRzd3WmF4cmEzUVhyUURBMmVBbVVmVUZKeU5Z

2. Pravilnika o izmenama i dop u nama pravilnika o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja.
https://drive.google.com/open?id=0B-nYv3afFm8BaGxHeC11R01DWXJUZ19lRDZyZHRIMkJUU1NZ


S poštovanjem,

Predsednik Lovačkog Saveza Vojvodine
Prof. dr Aleksandar Milovančev


Lovački Savez Vojvodine

17/06/2016